19° Parçalı az bulutlu

Toplam iş hacmi 26,3 milyar dolar

2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre; Türk şirketlerinin satın alma ve birleşme iş hacmi 26,3 milyar doları buldu.
GENEL - 21 Şubat 2017 22:33 A A

Deloitte Türkiye, ‘2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nu yayımladı. Buna göre; 2016 yılında 42 adet işlem gerçekleşirken, toplam işlem hacmi ise yaklaşık 2,3 milyar dolar oldu. Son 10 yılda Türk şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 292 adet birleşme ve satın alma işleminin toplam hacmi 26,3 milyar doları buldu.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN YURT DIŞI YATIRIMLARI

Rapora göre, Doğuş Grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding, MNG Holding gibi büyük gruplar, restorancılık ve otelcilik, altyapı ve üretim sektörlerindeki yatırımları ile toplam işlem sayısının yaklaşık yarısını gerçekleştirdiler. Trakya Cam, Arçelik ve Vestel gibi Türkiye’nin önde gelen şirketleri ise yurtdışında satın alımlarla global pozisyonlarını güçlendirmeye devam etti. 
750 milyon dolar değerindeki Puerto Bolivar Harbor satın alımı ile birlikte yılın en büyük işlemini Yıldırım Holding gerçekleştirdi. 
2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla 159 milyon dolar ve 100 milyon dolar olan ortalama işlem hacmi bu yıl 55 milyon dolar olarak gerçekleşti. 20 milyon doların altında işlem değeri olan satın alımlar ise toplam işlem sayısının yarısından fazlasını oluşturdu.
Yerli yatırımcılar her zaman olduğu gibi yatırımlarında Avrupa’ya ilk sırada yer vermiş oldu. 2016 yılında da toplam yaklaşık 1,2 milyar dolarlık 32 adet işlem ile öne çıkan yatırımlar, İtalya, Almanya, ve İspanya’da gerçekleşti. Türk şirketlerinin Bangladeş, Burkina Faso ve Ekvator gibi ülkelerde de ilk sayılabilecek satın almalar yaptıkları görüldü.

ALTYAPI, ÜRETİM, RESTORANCILIK VE OTELCİLİK

Hem işlem adedi hem işlem hacmi olarak başı çeken altyapı, restorancılık ve otelcilik sektörleri, toplam işlem hacminin yüzde 83’ünü, toplam işlem sayısının ise yüzde 52’sini oluşturdu.
Türk yatırımcıların yurtdışında en çok ilgi gösterdikleri sektörler ise gıda-içecek, enerji, gayrimenkul, altyapı ve üretim olarak sıralandı. 
Doğuş Grubu restorancılık ve otelcilik sektörüne yoğun ilgi göstererek sektördeki 8 adet işlemin tamamına imza attı.
Yıldırım Holding, Global Liman İşletmeleri ve Ekol Lojistik, altyapı sektöründe öne çıkan firmalar arasında yer aldı.
MNG Holding madencilik sektöründe yatırımlarına devam etti. Firma, Afrika bölgesine yönelik 3 adet işlem gerçekleştirdi.

GENEL - 22:33 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.
RSS
Follow by Email
YouTube
Telegram